
Hoofdredacteur Meindert Bussink van Behind the Corner Popmagazine vroeg me onlangs of geluid versterken in de buitenlucht, en dan ook nog onder de bomen, erg lastig is. Hij stoorde zich aan een optreden in een dergelijke setting waar hij voornamelijk laagfrequente brij hoorde. Als zelfs iemand met een degelijke muzikale achtergrond zich dit afvraagt is het tijd om de zaken op een rijtje te zetten. Dus in het kader van: saai doch belangrijk weer een college akoestiek, oftewel een verhaal dat iedereen overslaat omdat het enigszins complex is. Toch?
Om maar meteen antwoord te geven op de vraag: geluid versterken is in de buitenlucht eenvoudiger dan in een zaal. In een zaal heb je te maken met akoestiek en dat maakt het ingewikkeld. In de buitenlucht kan geluid uit een luidspreker zich ongehinderd voortplanten. Je hebt als luidsprekers hoog zijn opgehangen een kans op een reflectie via de grond en op grotere afstanden krijg je soms met wind te maken die muziekgeluid uit elkaar waait, maar zeker je laag gedraagt zich buiten veel voorspelbaarder dan binnen. Dat komt doordat een ruimte behalve een vloer wanden en een plafond heeft. Deze scheidingsconstructies reflecteren geluid en die reflecties staan in de volksmond bekend als het infame fenomeen akoestiek. Alsof dit niet reeds genoeg is vindt het menselijk gehoor het dan ook nog eens leuk om allerlei rare kunsten uit te halen met wat we horen.
Voor popmuziek die door luidsprekers wordt weergegeven geldt dat deze reflecties het geluidsbeeld verstoren en zijn ze dientengevolge ongewenst. Zo vinden onze oren dat nu eenmaal.

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.
misschien moet je ook nog even onderscheid maken tussen de technicus en de techniek. Als de stapel boxen, de filters versterkers en dergelijke niet op een juiste manier zijn geplaatst, gestapeld en ingeregeld kan de geluidstechnicus daar weinig meer aan veranderen. Dat hiervoor nogal wat kennis en ervaring nodig is blijkt wel uit het feit dat bij grotere shows en tourende gezelschappen naast de geluidstechnicus die de mix maakt ook een systeemtechnicus aanwezig is die zorgt dat het geluidssysteem juist wordt geplaatst aangesloten en ingeregeld.