Door
Meindert Bussink
Doetinchem – Achterhoeks Popdebat op 18 maart in de Gruitpoort
Langzaam (mee)bouwen aan een infrastructuur voor Achterhoekse popmuziek?
De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur; een belangrijk moment om de standpunten van politieke partijen over kunst en cultuur helder te krijgen. Behind the Corner wil graag weten welke mogelijkheden er zijn betreffende een lokaal en regionaal popbeleid. Waarom eigenlijk? Hieronder een aantal argumenten en een eerste aanzet tot een dialoog.
Cultuurdebatten in verkiezingstijd
De Achterhoek staat bekend om mooie natuur, innovatieve bedrijven en profileert zich steeds meer als cultuurregio met bijvoorbeeld poppodium DRU Cultuurfabriek en nieuwe musea als MORE en Villa Mondriaan. Op 2 februari bespraken drie jonge vrouwelijke directeuren, Judith Kadee (Museum Villa Mondriaan Winterswijk), Juliëtte Hofman (DRU Cultuurfabriek Ulft) en Sylvia Heijnen (Koppelkerk Bredevoort) bij de maandelijkse Tegenlicht Meet Up Bredevoort in de Koppelkerk wat de betekenis en waarde is van kunst en cultuur. ‘Op welke manier dragen kunst en cultuur bij aan de Achterhoek? En wie moet dat betalen? Moeten culturele instellingen commerciëler worden en zelf hun broek ophouden, of moeten overheden kunst en cultuur ondersteunen voor de rol die zij spelen in de gemeenschap? Of kan kunst en cultuur in de Achterhoek alleen maar gedijen dankzij weldoeners als Melchers, die eigenhandig musea MORE en Kasteel Ruurlo mogelijk maakte?’ Goede en belangrijke vragen, maar voor ons nog niet concreet genoeg.
Popdebat ook over werk en wonen, integratie, toerisme en promotie.
Popmuziek is meer dan kunst en cultuur. Ze gaat ook over geld verdienen, identiteit, samenkomen en promotie; ze reikt veel verder dan het spreekwoordelijke prikkeldraod langs de Iessel. Aanstaande donderdagavond 8 maart is er een cultuurdebat en gaan de directeuren van de grotere culturele instellingen in Zutphen (Hanzehof theater, Luxor filmtheater, Muzehof Centrum voor de Kunsten, Musea Zutphen en Graafschap bibliotheken) met alle lijsttrekkers waarschijnlijk vergelijkbare vragen als onlangs in Bredevoort bespreken. Gezien het pop-DNA van Behind the Corner willen wij een debat organiseren dat zich richt op één thema: popmuziek, maar dit wel breder trekken dan enkel een gesprek over een genre binnen kunst en cultuur. Popmuziek heeft inderdaad culturele eigenschappen, heeft ook raakvlakken met vraagstukken over werk en wonen, talentontwikkeling, integratie, toerisme, ondernemerschap, cultureel erfgoed en natuurlijk de promotie van de Achterhoek.
Een infrastructuur voor Achterhoekse popmuziek
Bovenstaand voorbeeld van de broers Van De Poel illustreert de waardevolle Limburgse infrastructuur waarbinnen muzikanten kunnen gedijen via lokale competities en coachingstrajecten en ook aansluiting krijgen bij nationale festivals en opleidingen. Meer onzichtbare spelers zoals een popkoepel zijn hierbij van onschatbare waarde: “Stichting Popmuziek Limburg (SPL) is de provinciale popkoepel van de provincie Limburg. In samenwerking met muzikanten, muziek collectieven, jongerencentra, poppodia, festivals, opleidingen, lokale en regionale overheden en iedereen met een hart voor popmuziek streven we naar een bloeiend ecosysteem voor popmuziek in onze provincie.”
Een dergelijke biotoop voor popmuziek ontbreekt in de Achterhoek. Toegegeven, tot de bezuinigingen intraden hadden we in Gelderland met KCG een vergelijkbare organisatie voor popmuziek, maar ook in die tijd wisten bovenstaande voorbeelden uit Limburg de Achterhoek niet volledig te bereiken. Tijd voor een structurele verandering? Ja, maar niet alleen omdat ik en andere pleitbezorgers van de popmuziek dit belangrijk vinden, maar omdat belangrijke rapporten in die richting adviseren.
Raad voor Cultuur: meer aandacht voor popmuziek
Eind 2017 bracht de Raad voor Cultuur, het belangrijkste adviesorgaan voor minister Van Engelshoven van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, het adviesrapport ‘De balans, de behoefte’ uit. Daarin stond goed nieuws voor de popmuziek, want de Raad had voor het eerst een advies voor de podiumkunsten uitgebracht waarin wordt gepleit voor overheids aandacht voor de volle breedte van de muzieksector. Neemt de minister dat aan, dan komt er eindelijk erkenning en dus beleid vanuit Den Haag voor popmuziek, urban, dance en elektronische muziek voor cultuur, zoals dat er voor klassiek al veel langer is. Volgens de Raad moeten stedelijke cultuurregio’s een sleutelrol in het cultuurbestel gaan vervullen.
Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!