OptimaalFM staat op zaterdag 28 november de hele dag in het teken van popmuziek uit de Achterhoek. Naast de al bekende en iets meer bekende bands is er ook behoefte aan nieuw talent. Wil jij jouw band en je beste nummers die dag laten horen aan de Achterhoek? Mail dan je gegevens en een goede demo naar demo@optimaal.fm.

Koelhuis Zutphen: singer-songwriter contest on tour.
De finalisten van de ‘Koelhuis Singer Songwriter Contest’ kunnen tijdens de Dag van de Achterhoekse Popmuziek op 28 november (een dag voor de finale) door de hele Achterhoek op verschillende plekken optreden, van café’s en oefenruimtes tot opnamestudio’s en muziekwinkels!

Expositie “De Kinks Komen – Beat in Winterswijk” in museum Kunst Ende Winterswijk.

In de maanden oktober en november organiseert het PAL in samenwerking met Vereniging Het Museum in Winterswijk de tentoonstelling “De Kinks Komen – Beat in Winterswijk”, een expositie over het optreden van de bekende Engelse beatgroep The Kinks in het Winterswijkse Feestgebouw, dit najaar precies vijftig jaar geleden.

De opening van de expositie zal plaatsvinden op donderdag 1 oktober om 19.30 uur in Museum Kunst Ende, Misterstraat 94, Winterswijk

Herfkens in Baak 
CD-presentatie ‘A Dog’s Day of Summer’ – MoonYard
Afgelopen jaar doken de bandleden opnieuw de studio in, met als doel om geheel live alles in te spelen om zo dichtbij mogelijk bij de live ervaring te blijven. De studio Roy’s Kitchen, even buiten Winterswijk bleek daarvoor de ideale plek. Buiten was het over de 30 graden Celsius, binnen tegen de 40. In Engelstalige landen zijn het ‘The Dog’s days of Summer! Het ging er heet aan toe en dat was nu net wat voor MoonYard prima heeft uitgepakt.

Op 28 november wordt zaal Herfkens in Baak omgetoverd tot een poptempel. De support-act van MoonYard wordt in zaal Herfkens door niemand minder dan de Achterhoekse formatie Ray Benz gestalte gegeven.

MoonYard
Gerton Eijkelkamp (drums/zang)
Hans Hoog Stoevenbelt (bas)
Henk Buiting (toetsen/zang)
Ronald Buiting (percussie/gitaar/zang)
Stef Woestenenk (gitaar/lead zang)

Ray Benz
Menoedj Girbaran (zang)
Leon Venderbosch (gitaar)
Martin Hummelinck (bas)
Rob Tenten (drums)
Daniel v/d Graaf (toetsen)

Merleyn Muziekmeerdaags

Voor alweer de 16e keer staan in de laatste twee weken van november diverse bands uit de regio en ver daarbuiten in de grote witte tent voor café Merlyn in Doetinchem.

Vrijdag 20 November – aanvang 19:00
Zaterdag 21 November – aanvang 16:30
Zondag 22 November – aanvang 15:30

Donderdag 26 November – aanvang 18:30
Vrijdag 27 November – aanvang 19:00
Zaterdag 28 november – aanvang 16:30
Dag van de Achterhoekse Popmuziek

Zondag 29 November – aanvang 15:30

Singer-songwriter DÉMIRA geeft zaterdagavond een intiem concert in de Koppelkerk in Bredevoort. Het wordt een unieke avond: singer-songwriter op het podium, museale kunst aan de muur, in een prachtige kerkzaal.

DÉMIRA is vooral bekend van het tv-programma ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’. Inmiddels heeft ze in binnen- en buitenland vele successen geboekt.
Met haar unieke, krachtige stem weet ze haar zelfgeschreven Engelstalige songs een buitengewoon authentiek geluid te geven. Haar teksten zijn gewaagd, haar live performance is verrassend en energiek.

Komen dus! Maar wel op tijd, want er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Locatie : Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort
Datum :  zaterdagavond 28 november 2015
Zaal open : 20.30 uur / aanvang : 21.00 uur
Entree :  € 5,00
Parkeren : Winterswijksestraat, Bredevoort (volg de P-borden)

Verkoop je dozen met CD’s en EP’s op de grote muziekmarkt!

DRU Cultuurfabriek Ulft

De finale van de DAP vindt plaats in de DRU Cultuurfabriek in Ulft met onder meer de eenmalige reünie van Danvil en optredens van Shock Royal, Iso Squad, Hooked on 8erhook met diverse gastmuzikanten.

Expositie “City Heroes of Music – Andre Brands” (hele maand november)

De hele maand november exposeert Andre Brands Fotografie uit Doetinchem “City Heroes of Music “ in de DRU Cultuurfabriek Ulft . Deze expositie maakt onderdeel uit van De Dag van de Achterhoekse Popmuziek op 28 november.
Expositie is opgebouwd uit foto’s van diverse muzikanten in en uit Doetichem. Deze expo vormt het startschot voor een vervolg van zijn concept waarin hij verder de Achterhoek intrekt om ook in andere plaatsen de City Heroes of Music vast te gaan leggen.

Danvil (1974 – 1985)

    • Peter Aalders (zang) * Günter Giesen (gitaar/zang) * Fred te Vooght (gitaar/zang) * Fredy Schorfhaar (keyboards) * Andre Ruiter (bas) * Johnny Roodakker (drums)
    • Later bij Danvil gekomen: Willem Blaauw (zang) * Guido Ebben (bas) * Jacques Groen (drums)

In september 1974 ziet de band Danvil onder de leiding van Fred en Günter het levenslicht. De eerste twee jaar speelt de groep voornamelijk countryrock en stevige covers van The Stones, The Eagles en Poco. Eind 1976 ontstaat het eerste eigen werk. De stijl is te omschrijven als Southern rock. De groep heeft dan al een redelijke bekendheid en onder invloed van de punkrage besluit de band voortaan alleen eigen werk in de zogenaamde new wave stijl te spelen. Dit is dan ook de reden dat bandleden van het eerste uur Peter Aalders, Andre Ruiter en Johnny Roodakker de band verlaten. De nummers zijn te omschrijven als eenvoudige, maar wel doortimmerde rock. In 1979 is Danvil te gast in Vara’s Popkrant en verschijnt het nummer ‘Hang Over’ op de verzamel lp ‘A Maiden Effort’. Danvil doet mee aan verschillende talentenjachten wat resulteert in de door Polydor uitgebrachte single ‘Hang Over’. Deze single staat twee weken in de tipparade. Mede door de steun van Polydor doet de band enkele grote voorprogramma’s van onder andere Saga in rocktempel Paradiso en met Hawkwind. Zelf heeft de band de dan nog onbekende Brabantse formatie Doe Maar (!) als voorprogramma.

Opnames
Could I Tell (demo, 1983 eigen beheer)
Hang Over (verzamel lp A Maiden Effort, 1979 Quinte BV)
Hang Over (single, 1980 Polydor)

ISO Squad is een gelegenheidsformatie met Doetinchemse muzikanten die voor de expo “City Heroes of Music” van fotograaf Andre Brands geportretteerd zijn. De vier muzikanten Marco Nash (zang), Pascal Timmesen (drums), Sjoerd Chevalking (gitaar) en Vincent Wassink (bas) worden aangevuld met Daan Mooren (DJ Danjah) en komen ook eenmalig nog een keer samen.

De muziek van duo Shock Royal evolueert van pure eenvoud met drums, toetsen en bas tot een kolkende stijl gestuwd door vette beats, met onweerstaanbare groovy baspartijen en tricky zanglijnen. Shock Royal was in 2008 finalist Grote Prijs van NL en heeft afgelopen jaren op vele festival en in popzalen gespeeld.

Mede door de steun van Polydor doet Danvil enkele grote voorprogramma’s van onder andere Saga in rocktempel Paradiso en met Hawkwind. Zelf heeft de band de dan nog onbekende Brabantse formatie Doe Maar (!) als voorprogramma.

Verkoop je dozen met CD’s en EP’s op de grote muziekmarkt

Ook aanwezig zijn met je band tijdens de dag van de Achterhoekse Popmuziek? Poppodium DRU Cultuurfabriek, Behind The Corner, Poparchief Achterhoek en Liemers, Wim’s Muziekkelder, Jasper Muziek en Bandjes kieken organiseren een grote muziekmarkt met CD’s, LP’s en merchandise van louter Achterhoekse bands en muzikanten, maar ook met echte instrumenten.

Laat dus nu eindelijk die shirtjes drukken, breng die EP uit, haal de merchandise-box uit het busje of zoek op zolder die ouwe meuk weer op. Deelname is gratis! Alle opbrengsten gaan naar de bands/muzikant. Begin november worden de diverse inleverpunten in de regio bekend gemaakt en kan je je aanmelden. Tot die tijd: “verzamelen maar!”

Afsluiter De Dag van de Achterhoekse Popmuziek in de DRU.
Hooked is de Achterhoekse roulatieformatie met jonge hunde en ervaren rott’n van Behind the Corner oprichter en gitarist Meindert Bussink. In telkens wisselende formaties speelt de in Varsseveld getogen Zutphenees Achterhoekse popmuziek en ambiteuze evergreens van de inspiratiebronnen van zijn tijdelijke bandleden.

In de zomer van 2014 toerde Hooked in wisselende bezettingen door de Achterhoek en bracht onder meer een ode aan de gitarist van Pink Floyd met Hooked on Dark Side of the Moon bij Behind the Wall in de Winterswijkse Steengroeve en later dat jaar in een uitgebreidere samenstelling met achtergrondzangeressen en blazers in De Radstake. Ook bracht de band dat jaar drie maal in telkens verschillende bezettingen met Hooked on Grohl een ode aan de zanger en gitarist van de Foo Fighters en tevens drummer van Nirvana en Queens of the Stone Age bij Behind the Tribute in Varsseveld, Lochem Rock City en voor zesduizend man als opener van Huntenpop in Ulft. Met Hooked on 8erhook was de roulatieformatie met meer dan 20 prominente muzikanten de afsluiter van de eerste Achterhoekse popmuziek in de DRU cultuurfabriek met uiteraard enkel Achterhoekse nummers op de setlist. In 2015 was er eveneens een uitgebreide samenstelling met meer dan tien verschillende Achterhoekse topgitaristen bij Hooked on Guitars bij het Guitar Matrix event in Ulft. De band is niet alleen maar groot, groter grootst. Ook intieme sets worden niet geschuwd zoals al bleek bij Hooked on..Plugged optredens bij Behind the Corner radio op Optimaal FM en ook het optreden van Hooked on Wood bij de opening van het Erfgoed festival Gemaakt in Gelderland.

Bussink deelde sinds 2013 al met meer dan 70 Achterhoekse muzikanten het podium en speelde onder meer nummers van Magic Fish, Kayak, Normaal, Shaking Godspeed, Vandenberg, Birth of Joy, Boh Foi Toch, Automatic Sam, Soylent Green, Brainbox, Dialogue, Tenement Kids en nog heel veel meer.

De samenstelling van Hooked on 8erhook bij de 2e Dag van de Achterhoekse Popmuziek op 28 november wordt binnenkort bekend gemaakt. Geïnteresseerde muzikanten die eventueel willen meespelen kunnen zich melden via meindert@8erhooked.nl.

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.