• Bevrijdingspop Achterhoek

    5 mei 2016
    Van 13:00 – 23:00 uur
    ‘s Gravenhof Zutphen

Entree: vrije gift

Parkeren: Polsbroek en Houtwal (achter politiebureau)

Foto: Silvio D’Andolfi.

Parkeren: Polsborek en Houtwal (achter politiebureau)
Vanuit alle windstreken van voormalig Graafschap Zutphen zal de crème de la crème van de Achterhoekse popmuziek vertegenwoordigd zijn op twee podia van 13.00 uur tot 23.00 uur. Veertien acts met zeven muzikanten uit Zutphen en een veelvoud​​ aan Achterhoekse muzikanten, zullen de vrijheid vieren op het eeuwenoude ‘s Gravenhof in het centrum van de Hanzestad. Bevrijdingspop Achterhoek viert dat Nederland in vrijheid leeft en om ons te laten realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Dat geldt ook voor muziek en daarom viert Zutphen op 5 mei de Achterhoekse popmuziek met een selectie van de beste bands en songwriters van het moment.

Bevrijdingspop Achterhoek presenteert trots een gevarieerd programma van bands en songwriters. De 8 Achterhoekse bands die op het Rabo podium spelen zijn Midas, Donnerwetter, Orange Maplewood, Opticks, Cynbel, Sugartoosh, Muffdriver en een unieke samenstelling van de Achterhoekse all star roulatieformatie Hooked. De songwriters op het Achterhoek Nieuws podium spelen zijn Robin Yerah, GFJF, Marise & Hidde, Sean Gascoigne, Bram & Meindert en de heren van Boekanier.

Rabo podium

Bands

CYNBEL

13:00 – Aalten

Een mix van indiepop en grootse stadionrock, beïnvloed door bands als U2, The Police en Kings of Leon. Timon Hoitink (drummer en leadzanger), Ricardo te Kolste (gitarist) en Wolter Jetten (bassist) vormen de band in de Achterhoek.

Eind 2015 duikt de band voor het eerst de Mailmen studio (Dotan, Blaudzun, Janne Schra) en de befaamde Wisseloord studio’s in met producer Huub Reijnders.

Debuutsingle Vagabonds wordt opgenomen, een voorproefje van de EP die band in het najaar van 2016 uit wil brengen. (foto KB Fotografie)

Sugartoosh

14:00 – Lichtenvoorde

Sugartoosh is een energieke band met de roots in de Achterhoek en speelt rauwe, gruizige rock met een dikke eetlepel blues en een vleugje stoner. Met het mes tussen de tanden sleuren ze je mee in hun groovende mix van grunge en stonerrock ‘n’ roll.

Sugartoosh speelde op de Zwarte Cross, Paaspop, Polderpop en deed o.a. de support voor Navarone in de Dru en Wallace Vanborn in Merleyn. “Sugartoosh heeft aangetoond dat de Achterhoek te klein is. Hun hele show was een enorm pluspunt van de avond.”(3v12 Merleyn). De band deed mee aan de Popronde in 2013 en heeft ook in de radioshows van Sander Guis en Bert van Lent op 3FM gespeeld.

Opticks

15::15 – Ulft

Vier liefhebbers van mooie, tijdloze liedjes hebben elkaar gevonden in OPTICKS. Deze jongens laten horen en zien dat er tussen de Achterhoekse modder meer dan genoeg muzikaal leven verscholen zit. De intense liedjes met meerstemmige zang en poëtische teksten – soms als luisterlied verpakt, soms met bombastische gitaarsolo’s, altijd met overweldigende performance – weten elke muziekliefhebber te overtuigen.

“Opticks… doet denken aan het betere werk van Elbow… Nederland is met Opticks een nieuwe band rijker, waar we met recht trots op mogen zijn.” (Festivalinfo)

Orange Maplewood

16:30 – Lochem

Het rockkwartet Orange Maplewood uit Lochem is uitgebreid met muzikanten uit Amsterdam en is lekker eigenwijs. De vier jonge honden brengen hun nieuwe EP ‘Sorry (I Never Believed In a Rock ‘n Roll Star)’ uit op cassette. De band liet zich in het verleden vooral inspireren door grunge, maar is nu een andere weg ingeslagen. ‘Sorry’ bevat drie meeslepende, alternatieve rocktracks met donkere melodieën die blijven hangen.

Na een optreden bij Eurosonic is er een professioneel team om de band gevormd en zijn de mannen klaar om stappen te gaan maken. Naast de EP release op 1 april, volgt op 8 april het volgende grote wapenfeit: de band staat in de Heineken Music Hall met niemand minder dan Weezer. Orange Maplewood is Jordy Sanger (zang, gitaar), Robbi Meertens (zang, gitaar), Darek Mercks (zang, bas), Duncan Daalmeijer (drums).

Muffdriver

17:45 – Zutphen

De Zutphense zanger Mark woont inmiddels al jaren in Den Haag, maar kijkt uit om weer in zijn stadje te gaan knallen.

De band heeft een voorkeur voor een gore maar strakke garage-gitaarsound, uptempo riffs, een pompende bas en heavy-hitting gedreven drumfills. In combinatie met de politiek incorrecte teksten, pakt de band iedere zaal in.

Muffdriver zal losgaan met een high-energy show vol punkrockende hard/skatecoresongs en dan is stagediving, een wall of death en moshpit natuurlijk verplicht!

Donnerwetter

19:15 – Aalten, Dinxperlo, Lichtenvoorde

Schrijver en frontman Rocco Ostermann bewandelt met gitarist Wout Kemkens (beiden ook actief in Shaking Godspeed), toetsenist Matthijs Stronks en drummer Mike Visser vele kromme paden, maar elk pad blijkt naar de door hun zelf gecreëerde wereld Pavlov Beauty Saloon te leiden.

De bron van Donnerwetter is de unieke creatieve high die ontstaat wanneer de bandleden in één ruimte musiceren, filosoferen en reageren. In liveshows (van soms wel 2 uur!) en op plaat zoekt de band een mengeling tussen psychedelica, filmmuziek, swing, het rauwe oergevoel van de blues en garagebands en vooral ontzettend veel melodieuze songs en virtuoos samenspel. Vergelijkingen die fans en journalisten maakten: Nick Cave, Grizzly Bear, David Bowie, Pink Floyd, Wilco, de American Recordings van Johnny Cash, Howlin’ Wolf, Kurt Vile, Mark Lanegan, Meridian Brothers en een zweempje Beach Boys, The Beatles en Captain Beefheart.

Midas

20:45 – Zutphen

Afgelopen jaar stapt hij regelmatig op het podium bij The Common Linnets en op 9 april speelt hij de after show van James Morrison in de HMH. Deze Zutphenees schrijft vanaf zijn twaalfde al liedjes speelt en studeerde zang en gitaar aan de popafdeling van het conservatorium in Amsterdam. Daar formeert hij The Fudge en wordt tweede bij de Grote Prijs van Nederland en wint de publieksprijs. Na een periode van schrijven en opnemen in Barcelona, Zuid-Spanje en Amerika, komt nu alles samen: grote liedjes, kleine liedjes, in zijn eigen alternatieve pop/folk ‘met een rafelrandje’ aldus 3voor12. Met invloeden Neil Young, Steely Dan, Supertramp en Pink Floyd tot Valerie June en Fleet Foxes.

Hooked + Dick Kemper (Vandenberg) e.a.

22:00 – Achterhoek

Afsluiter van Bevrijdingspop Achterhoek is een unieke samenstelling allerlei Achterhoekse topmuzikanten die eerder die dag optraden onder de noemer Hooked. Niet alleen muzikanten van Donnerwetter, Raw Flowers en Orange Maplewood, maar ook voormalig Vandenberg bassist Dick Kemper!
Hooked is een Achterhoekse all star band met jonge hunde en ervaren rott’n van gitarist Meindert Bussink. Deze energieke roulatieformatie speelt Achterhoekse popmuziek en ambitieuze evergreens van hun inspiratiebronnen. Hooked speelde al meer dan 200 nummers met bijna 100 Achterhoekse muzikanten waaronder Bert Heerink en Dick Kemper (Vandenberg), Ferdi Jolij, Alan Gascoigne en Jan Wilm Tolkamp (Normaal), Vedran Mircetic (De Staat), Tom Broshuis (Mister & Mississippi), Hans Keuper en Willem te Molder (Boh Foi Toch), Dries Bijlsma (Typhoon), Rocco Ostermann en Wout Kemkens (Shaking Godspeed), Bauke Bakker (Krystl, Bertolf), Evert Zeevalkink (Tim Akkerman, The New Shining), Hendrik-Jan Lovink (Jovink, Backcorner Boogieband), Bob Hogenelst (Birth of Joy) etc.

Bij Bevrijdingspop Achterhoek bestaat Hooked o.a. uit: Meindert Bussink (gitaar, zang), Dick Kemper (bas), Midas (gitaar, zang), Rocco Ostermann (zang, gitaar), Wout Kemkens (gitaar, zang), Lawrence Mul (zang), Paul Diersen (gitaar, zang), Jordy Sanger (zang, gitaar), Matthijs Stronks (toetsen), Mike Visser (drums), Duncan Daalmeijer (drums) en binnenkort nog meer namen!

Achterhoek Nieuws

Songwriter Stage

Robin Yerah

13:30 – Zutphen

Robin werd in november 2014 bij het Koelhuis ‘De Beste Singer/Songwriter van Zutphen e.o’. Beïnvloed door artiesten zoals o.a.: Michael Jackson, Justin Timberlake & Tori Kelly, is zijn stijl te omschrijven als een mengelmoes van R&B, Soul en Pop.

Wie iets dieper in de teksten van zijn intieme ballads en swingende up-tempo nummers duikt, ontdekt de onderliggende positieve vibes. Met loop-pedaal, gitaar en keyboard zet Robin geheel in zijn eentje (one man band) een liveshow op het podium.

In 2016 komt de eerste EP uit waarvan hij alle tracks zelf schrijft, opneemt, produceert en mixt In zijn eigen slaapkamerstudio.

Marise & Hidde

14:45 – Baak, Leesten

Marise (14 jaar, Baak) en Hidde (17 jaar, Leesten) hebben elkaar ontmoet op het Isendoorn College in Warnsveld en spelen allebei gitaar en piano. Voor de Unicef Talent Battle in 2015 werden ze tweede met het lied “Proud” en ontvingen lovend jury commentaar van Niels Geusebroek. In Winterswijk wonnen ze onlangs de voorronde van Rabo on Stage en dus staan ze op 28 mei in de finale in de Hanzehof in Zutphen. Marise is ook doorgedrongen tot de blind auditions van The Voice Kids 2016.

Bram & Meindert

16:00 – Zutphen

Rauwe popliedjes in gitaarlandschappen. Zanger/gitarist Bram Wenderich en gitarist/songwriter Meindert Bussink wonnen in 2007 bij hun allereerste optreden op het Amsterdams Studenten Festival de discipline singer-songwriter. Na ruim vijf jaar muzikaal dolen, spelen de heren weer samen als duo!

“Bram Wenderich heeft een lekkere rauwe stem en Meindert pakt alle technisch moeilijke stukken zonder enige moeite.” Pim Hendriksen, 3VOOR12/Amsterdam – mei 2010

“De nummers zijn leuk, ze steken muzikaal goed in elkaar. Lead gitaar erg goed!” Joost Hengeveld, In Vervoering/Sneeuwpop – mei 2010

Boekanier

17:15 – Zutphen

Vrijbuiters met een leven vol ervaring, in de muziek én on the road. Van de blues tot aan de echte hardrock is Boekanier gebouwd op een liefde voor muziek. Dat voel je in de manier waarop de eigen nummers onder je huid gaan zitten, je hoort het in de teksten over een leven onderweg. Boekanier speelt rock met een no-nonsense mentaliteit, en lult niet maar poetst. Een luisterfeest, daar kun je gerust van uitgaan! Voor Bevrijdingspop Achterhoek spelen zanger/gitarist Dennis Buitink en bassist Theban Kok een speciale akoestische set!

Sean Gascoigne

18:45 – Lichtenvoorde

Sean Gascoigne (27 jaar, Lichtenvoorde) begon als zesjarige met pollepels te drummen op de bankleuning en zijn vader – oud-Normaalgitarist Alan ‘Gaspiepe’ – wist het zeker: hij had de goede genen doorgegeven. In 2006 werd Gascoigne aangenomen aan de Herman Brood Academie in Utrecht. Zijn muziekstijl omschrijft hij het liefst als anti-folk, een vaag gedefinieerd genre dat vooral wordt gekenmerkt door rauwe liedjes met een kritische ondertoon. Zijn muziek is zacht, hard, snel, langzaam, lief,  bot en is beinvloed door: Daniel Johnston, Beck, Elliott Smith, Bonnie Prince Billie, Sonic Youth, Spraklehorse and William S Burroughs.

GFJF

20:15 – Ulft

GFJF is het soloproject van Tenement Kids-frontman Gijs F.J.F. Wilbrink. In 2014 ging hij een jaar naar Macedonië om helemaal niets te doen, maar hij kwam terug met de ep GODAWFUL CALMNESS. In zes beklemmende nummers kruipt hij in de huid van mensen die worstelen met liefde, leven en dood.

Met wat goed voor hen en hun omgeving is, terwijl ​ze juist steeds naar het tegenovergestelde getrokken worden. De personages op GODAWFUL CALMNESS zijn even tegenstrijdig als de titel van de ep; er wordt niet gevloekt zonder dat er wordt gebeden, er wordt niet gescholden zonder dat er wordt gesmeekt. Net als in het echte leven.

Steun de vrijheid

Vrienden en sponsoren gezocht!

De organisatie van Bevrijdingspop Achterhoek is op zoek naar vrienden en ondernemers die cultuur en muziek een warm hart toedragen, om zo gezamenlijk een mooi evenement te organiseren. Dankzij die steun wordt het voor ons mogelijk om goede muzikanten in diverse muziekstijlen (pop, blues, rock, country, roots, etc.) te kunnen programmeren. U kunt ons helpen als vriend met klein financieel steuntje in de rug (zie links) of door bedrijfssponsor te worden van Bevrijdingspop Achterhoek. Wij hebben daarvoor diverse sponsorpakketten.

Wij hopen dat u als ondernemer ons initiatief kunt waarderen. Wij zijn online zeer actief en hebben met mediapartner Behind the Corner een grote zichtbaarheid zowel online als via de maandelijkse pagina’s in de 180.000 huis-aan-huis-bladen van Achterhoek Nieuws. Als u ons sponsort kunnen wij, mede dankzij u, Bevrijdingspop Achterhoek nog mooier en beter maken. Helpt u ons? Neem dan even contact op met info@bevrijdingspopachterhoek.nl.

Ook geïnteresseerd om sponsor te worden? Neem dan s.v.p. contact op met info@bevrijdingspopachterhoek.nl

Bevrijdingspop Achterhoek wordt mede mogelijk gemaakt door: