De Achterhoekse Muzikantendag (DAM) wordt een informatieve dag voor dj’s, rappers, bands en songwriters, maar ook voor muziekliefhebbers. Er is een grote infomarkt, er zijn workshops en panels en er zijn optredens in de popzaal van de DRU Cultuurfabriek en kleinere sessies in het Ouhrlokaal.
 
DAM wordt op zaterdagmiddag 18 november voor de eerste maal georganiseerd tijdens de vierde Dag van de Achterhoekse Popmuziek (DAP). Dit jaar is DAM in de DRU Cultuurfabriek en in de jaren daarna telkens op een andere locatie in de Achterhoek tijdens de DAP.
 
Tussen 11:00 en 19:00 zijn onder meer aanwezig:
Dj’s zoals Roel Salemink, Danjah, Virea en Phalcon
Rap Joel Zwiers & Bridde Boys
Songwriting Marieke Meischke, Suzan en Freek
Bands waaronder Snow Coats, The Koalaz, Nieuwegrond
Bedrijven en organisaties zoals 2-Dutch, Ableton, BAM!, Buma/Stemra, Sena, Behind the Corner, Conservatorium van Amsterdam, Cultuurmij Oost, Hubtower, Huntenpop, Jasper Muziek, Maak het in Gelderland, Ntb, Popgilde, Popronde, Productiehuis De Nieuwe Oost, Sena, Stichting Pak An, VCTN.
 
Er worden belangrijke thema’s voor muzikanten besproken zoals geld verdienen met auteursrechten, wat er allemaal komt kijken bij de release van een EP of album, wat de waarde is van tributes en covers, tips & trics voor het live circuit, professionaliseren door muziekonderwijs et cetera. Muzikanten uit verschillende genre’s en professionals van allerlei organisaties zullen samen met het publiek kennis en ervaringen met elkaar uitwisselen.

Achterhoekse rappers dj’s songwriters bands muzikanten in gesprek met de industrie.

2-Dutch
2-Dutch is a dynamic, boutique music group specialising in the dance scene. Ambitious and dedicated, our objectives are clear – to achieve commercial success for our artists. Using our energy, experience and insight, we focus on talent that we truly believe in. With authenticity, creativity and attention as key. Because 2-Dutch = dedicated 2 talent.

Wessel Westerveld
Geboren en getogen in Varsseveld, woonachtig in Nijmegen en werkzaam bij 2-Dutch als labelmanager te Eindhoven. Dikwijls omschreven als music-nerd, met voorkeur voor dance muziek & rock classics. Op het gebied van publishing stuurt Wessel verschillende songwriters aan in de eigen uitgeverij van 2-Dutch. Een uitgever registreert, exploiteert en beschermt de auteursrechten in samenwerking met de wereldwijde buma/stemra’s. De juiste uitgever kan het verschil maken in de carrière van een artiest. Heb je vragen over publishing en wil je daar op een onafhankelijk antwoord? Kom dan naar het spreekuur of panel!

Sena

Sena regelt de rechten van muzikanten en producenten – zij krijgen van ons een vergoeding als hun muziek in het openbaar gedraaid wordt. Muzikanten en producenten krijgen hun vergoeding dankzij muzieklicenties – bedrijven en organisaties sluiten die licenties bij Sena af. Als organisatie zonder winstoogmerk betaalt Sena de geïncasseerde gelden zo snel mogelijk en tegen zo laag mogelijke kosten door. Op die manier krijgen de makers van muziek waar zij recht op hebben.

Silvia Biemans
Silvia Biemans maakte ruim 20 jaar geleden haar start in de muziekindustrie bij Mojo Concerts, waarna ze met Willem Venema mee ging naar het boekingskantoor The Alternative. De afgelopen 10 jaar heeft Silvia als zelfstandig onderneemster gewerkt, maar sinds dit jaar is ze werkzaam als accountmanager Relatiebeheer bij Sena. Binnen deze functie is Silvia verantwoordelijk voor het persoonlijke contact met (een deel van) de vele bijzondere musici die ons land rijk is. Tevens is Silvia overal in den landen te vinden, om duidelijk te maken wat Sena kan betekenen voor de muzikant.

Ableton

Muziek maken met Ableton is een feest. Tijdens DAM wordt een ruimte ingericht om zelf te ervaren hoe je Ableton Live kunt bespelen met het veelzijdige muziekinstrument Ableton Push. In een mum van tijd maak je real-time een spetterend muziekstuk.

HubTower

De HubTower is een mobiel band in-a-box concept. Het concept is ontstaan uit een behoefte om op locatie eenvoudig en snel samen muziek te kunnen maken zonder geluidsoverlast en lange opbouwtijden. In het onderwijs veranderen de HubTowers een klaslokaal in een mum van tijd in een futuristisch muzieklab waar elektronische sounds & beats hand in hand gaan met vocals, gitaren en bas. Een kantoor kan op slag gebruikt worden als studio waarin gejamd kan worden met collega’s.

Huntenpop

Tweedaags muziekfestival in Ulft, komend jaar 29e editie, 5 podia, brede programmering.

Bert Messing

33 jaar en programmeur o.a. Huntenpop, Festivaart. Mede-eigenaar TIRR Music Agency, gespecialiseerd in tribute bands en events.

Ntb/VCTN

De Ntb/VCTN is de oudste belangenorganisatie voor popmuzikanten, componisten, producers, rappers, dj’s en beatcreators. Als lid ondersteunen wij je op individueel niveau en behartigen wij je collectieve belangen in Den Haag, in Brussel en bij organisaties zoals Buma/Stemra, Sena en NORMA. www.ntb.nl

RakenDra Smit 

RakenDra Smit is beleidsmedewerker popmuziek/muziekrechten van de Ntb/VCTN. Daarnaast is hij arrangeur/producer en componist/tekstschrijver in diverse genres.

Cultuurmij Oost

Cultuurmij Oost ondersteunt met Maak het in Gelderland projecten van amateurkunstenaars die niet georganiseerd zijn in een stichting of vereniging. Plannen en ideeën waarin de artistieke ontwikkeling centraal staat, bijvoorbeeld door met een coach te werken, maken kans op financiële ondersteuning. Maak het in Gelderland kan tot maximaal 5.000 euro bijdragen in de kosten voor materialen, promotie, productie, honoraria, et cetera. Alle disciplines en groepen van alle leeftijden kunnen meedoen.

Baguette Bookings

Baguette Bookings doet meer dan alleen het inplannen van shows. Ik werk momenteel met 10 bands uit Gelderland waar ik heilig in geloof. Ik zie het als mijn taak om ze te helpen hun ambities waar te maken, om ze realistische doelen te laten stellen en samen een plan te maken om die te verwezenlijken.

Marijn de Valk

31 jaar oud en net iets meer dan de helft van mijn leven actief bezig met muziek. Aanvankelijk alleen als muzikant (Navarone), later ook in een platenzaak (Kroese), bij het bijbehorende platenlabel, als programmeur van Luxor Live en sinds voorjaar 2017 mijn eigen boekingsbureau begonnen.

Buma/Stemra
Buma/Stemra is een Nederlandse organisatie voor belangenbehartiging in Nederland voor componisten, tekstdichters en muziekuitgevers op het gebied van muziekauteursrecht. Buma/Stemra is de werkorganisatie van de Vereniging Buma (Bureau voor Muziek-Auteursrechten) en de Stichting Stemra (Stichting tot Exploitatie van Mechanische Reproduktierechten voor Auteurs).

Harm Groustra
Ex-popjournalist gespecialiseerd in reportages, nu allround communicatieadviseur bij Buma/Stemra. Verantwoordelijk voor online communicatie en alles op socials.

BAM!

BAM! is de Beroepsvereniging voor Auteur-Muzikanten; de beroepsvereniging voor de nieuwe generatie songwriters en artiesten. De muziekindustrie is de laatste jaren flink aan het veranderen, met een enorme groei in de online wereld. Onze generatie songwriters en artiesten is grotendeels opgegroeid met dit nieuwe speelveld en ook grotendeels afhankelijk van deze inkomsten. Maar ook meer traditionele inkomstenbronnen zoals die uit live optredens en radio airplay blijven belangrijk. Daarom hebben wij BAM! opgericht, om op te komen voor de – met name auteursrechtelijke – belangen van onze leden.

Arriën Molema

Arriën Molema is muzikant, songwriter en bestuurslid. Hij heeft met z’n band Room Eleven zowel nationaal als internationaal successen behaald, getourd, en gouden en platinum platen mogen ontvangen. Daarnaast is hij ook actief als songwriter en producer voor diverse artiesten (waaronder bv. Stefany June, Nana Adjoa, Henk Westbroek) en maakt muziek voor documentaires. Naast zijn werkzaamheden als muzikant is Arriën ook actief in de muziekrechten-wereld: hij is sinds 2012 bestuurslid bij Buma/Stemra en heeft in 2015 BAM! (Beroepsvereniging voor Auteur-Muzikanten) mede opgericht, waar hij op dit moment vice-voorzitter is.

Popgilde
Popgilde helpt zelfstandige docenten en hun studenten bij hun lessen en administratie met behulp van digitale tools, certificering en ondersteuning bij de organisatie van jamsessies, workshops en concerten. Iedere docent geeft les op zijn of haar eigen manier en locatie, maar door een gemeenschappelijk online lesomgeving kan iedereen beter (samen-)werken en wordt de leerervaring efficiënter en effectiever.

Meindert Bussink

Amsterdam – Bij de popafdeling van het Conservatorium van Amsterdam herschreef en doceert hij het zakelijk curriculum bij de bovenbouw van de bachelors, ontwikkelde het POPTV-format voor de masters en is producer voor de hele popopleiding. Na een periode als hoofdredacteur van 3voor12 Amsterdam is hij jarenlang hoofd productie en publiciteit bij de gitaarfestivals Amsterdam Electric Guitar Heaven, Guitar Matrix en de Sena Young Talent Guitar Awards.

Achterhoek – Als oprichter van Behind the Corner en het docentennetwerk Popgilde organiseert hij honderden events, jamsessies en radioprogramma’s. De verhalen, columns en opiniestukken van het online Behind the Corner Popmagazine verschijnen maandelijks op twee pagina’s in een 180.000 Achterhoekse huis-aan-huisbladen. Voor de redactie haalt hij eind 2016 €26.000 op via een crowdfundactie bij Voordekunst. Als gitarist en bandleider speelde hij met zijn roulatieformatie Hooked inmiddels al met zo’n 200 Achterhoekse talenten en topmusici verschillende sets: Hooked on Southern Rock, .. on Metal, .. on Plugged, .. on Dark Side of the Moon et. cetera.

iBeat

iBeat Recording studio is een opnamestudio / geluidsstudio gevestigd in Zelhem, de studio met veel gezichten. Zo ben je aan het goede adres voor het professioneel opnemen, mixen en masteren van muziek, maar naast het opnemen/afmixen/masteren van artiesten en bands produceren ze ook jingles en commercials. Verder hebben ze een uitgebreide voiceover database voor de meest uiteenlopende voiceover toepassingen.

Op het gebied van video producties is iBeat een echte trendsetter. iBeat is namelijk één van de eerste studios die naast standaard video ook 360º video / virtual reality oplossingen heeft. Door de jaren heen hebben ze de meest uiteenlopende klanten mogen begroeten. Van studio-albums voor online verkoop tot live concert-dvd’s, van bedrijfspromotie-films tot aan landelijke radio commercials.

Clinic: Van oefenplek naar professionele track!

Door: Jeroen Muller (iBeat Recording Studio)

Alle grote hits zijn begonnen op een oefenplek, maar wat is de weg naar een professionele track en hoe wordt dit bereikt? Tijdens deze clinic laat Jeroen Muller van iBeat Recording Studio zien wat je zoal tegenkomt. Van pre-productie tips, opnameproces, het altijd “magische” mix moment tot aan de master. Wat gebeurt er voor en achter de schermen en hoe zorg je er voor dat je goed voorbereid de studio in gaat.

Marieke Meischke

Marieke Meischke is tekstdichter, docent & coach Lyrics & Spoken Word aan de Popacademie ArtEZ – Enschede, gastdocent aan de Rockacademie – Tilburg en organisator/festival manager van FlatFest en So What’s Next? Ze geeft masterclasses & workshops over de kunst van het schrijven van songteksten en volgde lessen bij Pat Pattison aan Berklee College of Music in Boston. Haar roots liggen in de Achterhoek. www.mariekemeischke.com

Inear center

Inear center is al 25 jaar het adres voor inear monitoren en gehoor beschermers zowel universeel als op maat gemaakt. Ook geven we workshops op locatie en in onze studio over deze producten.

Binnenkort nog meer info, tijden en het blikkenschema

Met o.a. nog dj’s Roel Salemink, Danjah, Virea en Phalcon, rapper Joel Zwiers & Bridde Boys, songwriters Arriën Molema, Marieke Meischke, Suzan en Freek, bands Snow Coats, The Koalaz en Nieuwegrond, bedrijven en organisaties Conservatorium van Amsterdam, Jasper Muziek, Productiehuis De Nieuwe Oost, Stichting Pak An.
Check ook het Facebook-event voor updates: