• Dag van de Achterhoekse Popmuziek 2016

    Meer dan 20 locaties
    Meer dan 50 acts
    Ontdek Achterhoekse popmuziek!

Dag van de Achterhoekse Popmuziek groeit ieder jaar!

Divers programma met meer dan vijftig acts op twintig locaties door de Achterhoek.

Achterhoekse rock, hiphop, folkpop, electro, blues en nog veel meer muziek staat centraal bij de derde Dag van de Achterhoekse popmuziek op zaterdag 26 november 2016. Het initiatief van Erik Ramaker (DRU Cultuurfabriek) en Meindert Bussink (Behind the Corner, Popgilde) groeit ieder jaar en biedt dit jaar aan meer dan vijftig Achterhoekse topmuzikanten en jonge talenten een podium op meer dan twintig locaties door de hele Achterhoek. Een levend bewijs hoe vruchtbaar de Achterhoekse popcultuur al decennia en nog steeds is!

ULFT

DRU Cultuurfabriek

Threshold

In 1973 speelt de Achterhoekse band zes weken lang op Texel als huisband van popboerderij Sarasani De muzikanten zijn jong en ambitieus. Een decennium later toeren Bert Heerink en Dick Kemper met Vandenberg de wereld over, zet Paul Kemper met Normaal Nederland op z‘n kop en vormen Jan Mourik en Jan van Os in Oost-Nederland de legendarische Oxx-band. Samen verkopen ze miljoenen platen
In 2013 gaf de band al eerder een mini optreden in de DRU Cultuurfabriek naar aanleiding van de de documentaire “Threshold op de drempel van succes” van Peter Groeskamp en Wim Maatman. Na afloop werd al gespeculeerd over een mogelijk vervolg en dat gaat nu plaatsvinden. Opnieuw genieten voor wie er destijds bij was en herkansing voor diegene die het gemist heeft.

Lilith Effie.

Niet vaak won een band de publieksprijs Achterhoekse Band Competitie zo overtuigend als deze band.
Met hun unieke en compromisloze benadering van hun muziek zijn ze een voorloper op de Nederlandse muziek markt. De naam van de band refereert naar de dubbele persoonlijkheid van de zangeres Marieke van Ark.Voor de live act wilde Lilith Effie wat speciaals, zij vond dat in harpist Janne Minke Nijp.
Als laatste voegen Noah Ralph (drummer) en Anoesj Sadraee (producer) zich bij de groep. De muziek is voor Nederlandse begrippen al ongekend. Maar deze mix van muzikanten maakt deze band echt de enige in zijn soort.

Midas.
Zanger, songwriter, begenadigd gitarist. Dat is Midas, die op zijn 25e kan zeggen dat hij zijn halve leven al bezig is met muziek.. Na de zilveren plak bij de Grote Prijs van Nederland wisten kenners het zeker: The Fudge gaat het fort bestormen. Het liep anders. De band hield ermee op en zanger Midas verhuisde naar Barcelona. De energieke stuiterrock verwisselde hij voor popfolkliedjes die de sfeer van Neil Young en Supertramp ademen. Het nieuwe jasje staat hem uitstekend. Dat vond ook Ilse deLange, die Midas meenam op de zegetour van The Common Linnets.Iedereen kan straks genieten als zijn liedjes verschijnen op zijn debuutalbum, wat in het voorjaar van 2017 uitkomt! Nog voor zijn album verschijnt komt hij er speciaal voor de dag van de Achterhoekse Popmuziek mee naar Ulft !

LICHTENVOORDE

Den Diek

21.00 uur – DIALOGUE

Dialogue is een ‘Straight in your face’ Groove-rock band uit Lichtenvoorde/Eibergen. De muziek is melodisch, funky en krachtig en kenmerkt zich door vette gitaarrifs onder een deken van beukende bas en drums. Dialogue is opgericht in 1996 door Talie Wijlens (gitaar/zang). Het nummer Purple Past Tense bezorgde de band destijds een plaats in de maandfinale van de 3FM buzzawards, waardoor het nummer airplay kreeg op 3FM en KinkFM. In 2004 plaatste Dialogue zich in Paradiso als halvefinalist van de Amsterdamse popprijs, wonnen ze de grote prijs van Twente en in 2005 deed de band mee met de Popronde. In juni 2006 verscheen het debuutalbum dat werd geproduceerd door M’her Filian en gemixed in Los Angeles.

22.30 uur – HOOKED ON SLASH

Hooked is de Achterhoekse roulatieformatie met jonge hunde en ervaren rott’n van gitarist Meindert Bussink. In telkens wisselende formaties speelt de in Varsseveld getogen Zutphenees Achterhoekse ambiteuze evergreens van de inspiratiebronnen van zijn tijdelijke bandleden. Bussink deelde inmiddels al het podium met meer dan 100 (prominente) Achterhoekse muzikanten. Speciaal voor de Dag van de Achterhoekse Popmuziek formeerde Bussink met diverse muzikanten uit Lichtenvoorde e.o. een tijdelijke band en brengt hiermee een erbetoon aan de legendarische gitarist van Guns n’ Roses en Velvet Revolver.

23.30 uur – BIRTH OF JOY

Met meer dan 450 shows in de afgelopen 3 jaar en de release van een 3LP live-album in 2015 doet de band menigeen herinneren aan betere tijden. Toen rock & roll nog recht in je bek was en zich de bakpapieren longen uit het lijf perste in elke plek en stad waar maar een podium stond. Hoewel zeker geïnspireerd door de psychedelische kant van de jaren 60 en 70, heb je niet het gevoel dat je terug wordt gezogen in de vergoorde Perzische tapijten die je bij de plaatselijke kringloopwinkel om de hoek hebt opgesnord. Natuurlijk, er zijn psychotische jams – dat wordt zeker niet ontkent, laten we wel wezen – maar in de slacentrifuge met Stoner en Grunge, inclusief de Punk instelling, is Birth of Joy vooral een band die in het bezit is van een eigen(wijs) smoelwerk.

ULFT

Optimaal FM

ALAN GASCOIGNE & PIETER HOLKENBORG

Alan is helaas ziek, dus alleen Pieter zal komen.

09.30 uur – Optreden OptimaalFM

In zijn thuisland Engeland verwerft hij de meeste bekendheid als gitarist van Screaming Lord Sutch, maar inmiddels woont hij al 30 jaar in Nederland waar hij vooral bekend is geworden als gitarist van Normaal en de Tim Disney Band. Deze Achterhoekse vingervlugge boogyman staat bekend als begenadigd slide- en labsteelgitarist.

Pieter Holkenborg is zanger/gitarist van de avontuurlijke rockband Automatic Sam, gitarist van het Amerikaanse improvisatie collectief Ten East, gitarist in freejazz trio MÖTHRA! en gitarist in hardcorepunktrio Generation Doom. Voormalig bandlid van o.a. Shaking Godspeed, Backcorner Boogie Band en Woost. Stond op het podium met o.a. Yawning Man, Rhys Chatham, Andre Manuel, Rudeboy’s Club Of High Eyebrows, Jack Broadbent en een flinke handvol andere (punk)rock en experimentele bands. Nu ook solo op pad met eerste soloalbum ‘Zero Return’.

GROENLO

Rockcafé Taste

19:00 uur – BEWARE

Beware speelt blues, rock en soul en bestaat uit 5 ervaren muzikanten uit Vorden en Doetinchem. De band bestaat ongeveer 8 jaar het repertoire bestaat uit bekende en onbekende up-tempo covers, afgewisseld met een enkele ballad. Blikvanger van de band is zangeres Mieke Polman, die in vele nummers vocaal wordt bijgestaan door Jan Denekamp (gitaar) en Bert/Qbus van Dijk (bas). Gerard Eijkelkamp zit achter het drumstel en Fred Meijer bespeelt het Hammond-orgel.

20:00 uur – SOUR MASH

Sour Mash, de “winnaar” van de KUDO-avonden van het afgelopen seizoen, en ze mochten daarom PigPop, editie 2016, openen. Wat een kei en keigoeie band! Sour Mash is een americana swamp rock sleazy country band uit de Achterhoek; Warnsveld/Zutphen. Opgericht rond 2010 met sinds 2 jaar als vaste bezetting. Muzikaal omschreven als de ideale soundtrack van een Achterhoekse western door Quintin Tarantino!

WINTERSWIJK

Radio Backstage / Slingeland FM

GAANDEREN

Popgilde clinic: Fingerstyle, Brugman

WINTERSWIJK

Jasper Muziek

ULFT

DRU Cultuurfabriek

MART HILLEN

11.00 Radio Backstage / Slingeland FM, Winterswijk

13.30 Popgilde clinic: Fingerstyle, Brugman Gaanderen

15.00 Optreden Jasper Muziek, Winterswijk

Deze 19-jarige Lichtenvoordenaar won in mei 2016 de finale van Rabo On Stage. Juryvoorzitter Juul Diteweg noemde hem ‘een ambassadeur voor de gitaar’. In oktober 2016 won hij met zijn overtuigende gitaarspel de ‘Fingerstyle Academy Award 2016’ en speelde daardoor samen met zijn held en ‘s werelds beste fingerstyle gitarist Tommy Emmanuel.

Tijdens de Popgilde fingerstyle clinic zal Mart zijn favoriete composities en covers spelen en vertellen waarom deze stukken zo bijzonder zijn. Bovendien legt hij uit hoe de stukken zijn opgebouwd en hoe je deze stukken zelf kan spelen. Daarnaast vertelt hij welke gitaren, pick-ups, versterker en effecten hij gebruikt en worden er natuurlijk ook vragen uit het publiek beantwoord.

MIDAS 

14.00 uur – Popgilde clinic: Songwriting, Brugmaan Gaanderen

Songwriting is inspiratie en transpiratie. Van een leuk idee naar een killer song. Midas Treub was zanger, gitarist en songwriter van rockband The Fudge en brengt in voorjaar 2017 zijn eerste solo album uit met folky power pop.

20.30 uur – DRU Cultuurfabriek Ulft

Zanger, songwriter, begenadigd gitarist. Dat is Midas, die op zijn 25e kan zeggen dat hij zijn halve leven al bezig is met muziek.. Na de zilveren plak bij de Grote Prijs van Nederland wisten kenners het zeker: The Fudge gaat het fort bestormen. Het liep anders. De band hield ermee op en zanger Midas verhuisde naar Barcelona. De energieke stuiterrock verwisselde hij voor popfolkliedjes die de sfeer van Neil Young en Supertramp ademen. Het nieuwe jasje staat hem uitstekend. Dat vond ook Ilse deLange, die Midas meenam op de zegetour van The Common Linnets. Iedereen kan straks genieten als zijn liedjes verschijnen op zijn debuutalbum, wat in het voorjaar van 2017 uitkomt! Nog voor zijn album verschijnt komt hij er speciaal voor de dag van de Achterhoekse Popmuziek mee naar Ulft !

Popgilde clinics bij Brugman Muziek Gaanderen

Popgilde is een nieuw Achterhoekse muziekonderwijsplatform voor jong en oud. Docenten en studenten leren thuis via de online app en samen bij clinics en concerten. Hierdoor komen persoonlijk onderwijs, professionele coaching en creatieve ambities samen. Plezier, kwaliteit en betaalbaarheid staan hoog in het vaandel bij het groeiende team van docenten en coaches.

Bij Brugman Muziek organisteert Popgilde voor de Dag van de Achterhoekse popmuziek inspirerende clinics over songwriting (Midas) en fingerstyle (Mart Hillen). Brugman Muziek heeft al meer dan 60 jaar ervaring bij reparaties van hout en koper instrumenten en gitaren en versterkers in een eigen atelier. Daarnaast is er een groot assortiment en staat de koffie altijd klaar.

ULFT

Optimaal FM

09.30 uur – KEVIN RAAYMAN & SANDRA VRIESE

 Optreden Van mojn tot goedgoan/OptimaalFM

Als zangeres van de Perfect Showband heeft Sandra Vriese een druk jaar achter de rug. Een jaar waarin zij al haar eerder opgedane ervaring in verschillende commerciële formaties heeft kunnen gebruiken en professionaliseren. Naast de Perfect Showband treedt Sandra ook regelmatig solo op, of met vrienden, zoals tijdens haar theatershow ‘I’m a believer’ (2015) in openluchttheater Engbergen. Na de theatershow is haar volgende ‘solo stap’ het opnemen van een eigen album, waar zij inmiddels een aantal nieuwe songs voor heeft geschreven.

10.30 uur – HOOKED ON STRINGS

Harpist Judith Baakman en Hooked-gitarist Meindert Bussink leerden elkaar kennen bij de bijeenkomst ‘Er zit muziek in de Achterhoek’ dat georganiseerd werd door Behind the Corner en LKCA, het Landelijk Kennisinstituut voor Cultuuronderwijs en Amateurkunst. Speciaal voor DAP16 spelen zij een arrangement met harp en gitaar. Ook Radboud Post (viool) en Mark Fisser (zang) zullen meespelen.

12.30 uur – MYRON

Optreden bij Koen de Jonge/OptimaalFM

Myron Weenk heeft al een aantal optredens op haar naam staan. Zo was zij te zien in de Gasthuiskerk in Doesburg, op de AaltenDagen en in het openluchttheater in Engbergen, waar zij het door haar zelf geschreven nummer ‘Dare, before it is too late’ zong. Myron heeft sinds 2012 zangles van vocal coach Sandra Vriese en is vorig jaar begonnen met piano spelen. Op de Dag van de Achterhoekse Popmuziek is deze bijna 13-jarige zangeres te gast in de studio van OptimaalFM.

ZUTPHEN

MixxiM Lounge & Cocktails

23:00 uur – SHOCK ROYAL

Het electro-duo Shock Royal heeft een verrassende hartslag. Gedreven door 100% passie voor muziek, dompelt Shock Royal je onder in hun muzikale golven en neemt je mee. De set evolueert van pure eenvoud met drums , toetsen en bas tot een kolkende stijl gestuwd door vette beats, met onweerstaanbare groovy baspartijen en tricky zanglijnen. Shock Royal was finalist Grote Prijs van Nederland en heeft afgelopen jaren op vele festivals en popzalen in en buiten nederland gespeeld.

LICHTENVOORDE

Eurostudio

11:00 uur – SCHOOL’S OUT

Jonge band met een gemiddelde leeftijd van 16 jaar die haar eerste opname in de Eurostudio doet op de Dag ven de Achterhoekse Popmuziek.

Eurostudio Lichtenvoorde

Eurostudio is een oefen- en opnamecomplex in Vragender. Het complex bestaat uit twee akoestisch ontworpen oefenruimten met een complete professionele backline en een controlekamer. In de compleet digitale controlekamer van de studio worden opnamen, mixen en masters gemaakt door een jong en dynamisch team. De studio kan worden gebruikt op vaste afspraak, of in de losse verhuur.

BAAK

Het Wapen van Baak

20:00 uur – NODOX

Nodox bestaat uit vier vrienden die zich uitleven in blues, rock and countrymuziek. Zij spelen akoestisch en licht versterkt covers van The Beatles, The Rolling Stones, Eric Clapton, JJ Cale en Willy deVille. Het repertoire omvat rock, rock’n roll, blues, country en easy listening.

WESTENDORP

Kultuurhuus De Vos

23:00 uur – SIDEKICKS

De rockformatie Sidekicks bestaat uit 5 muzikanten die op een enthousiaste manier hun eigen werk ten gehore brengen. Het doel van de band is om vaker op te treden om zo meer mensen met hun muziek kennis te laten maken. Hou je van stevige gitaarrock dan ben je bij de SideKicks aan het juiste adres!

De Dag van de Achterhoekse Popmuziek 2016 werd mede mogelijk gemaakt door:

TWEE FM

15.00 uur – Verpleeghuis Gertrudis (Azora) ’s-Heerenberg

19.00 uur – Theater ‘t Barghse Huus ‘s-Heerenbergh

22.00 uur – Kultuurhuus De Vos Westendorp

TweeFM is een authentiek Achterhoeks liedjesduo bestaande Twee Freemde Mannen met gitaar en mondharmonica . Het duo wordt ook wel omschreven als Ferward, Faag, Frolijk, Ferassend, Fegetarisch of Ferliefd genoemd. Zo lang het maar met een F is, vinden zij niet dat niet erg!  De mannen laten zich dan ook graag in een feestelijk hoekje drukken, hoewel ze als losgeslagen duo ook erg Ferassend zijn.

‘S-HEERENBERG

Theater ‘t Barghse Huus

20.30 uur – INDIV

Indiv is een band die niet in een hokje te plaatsen is. Met invloeden van pop, rock en indie zijn zij een veelzijdige band die een eigen geluid creëert. Sinds 2014 entertaint Indiv mensen met zelfgeschreven muziek en thema’s als liefde, absurdisme, politiek en haat vanuit het perspectief van het individu. Inspiratie haalt Indiv – heel afgezaagd – uit het dagelijkse leven, natuur, politiek en muzikale helden als Queen, Muse, Foo Fighters en vele andere grootheden.