Kennisbank
Links naar artikelen, beleidsstukken en andere interessante en relevante achtergronden over of voor de Achterhoekse popcultuur.
Tips? Mail naar meindert@behindthecorner.nl
Om de belangen van de popsector beter te kunnen behartigen sloegen enkele sleutelorganisaties uit de popsector de handen ineen en richtten in 2013 de Popcoalitie op. Een uitdagend pioniersproject dat inmiddels navolging vindt bij andere muziekgenres. Voorzitter van de Popcoalitie is muzikant/journalist Jan van der Plas, een ervaren veteraan uit het veld.
De top 10 van de popcoalitie [2018]
De Popcoalitie is een samenwerkingsverband van een groot aantal organisaties uit de pop- en dancemuzieksector, waaronder: ADE Beats, Beroepsvereniging Auteur-Muzikanten (BAM!), Buma Cultuur, Buma/Stemra, Dutch DJ Foundation (DDJF), Headliner/ID&T, Kunstenbond/BV Pop, Mojo Concerts, Music Managers Forum (MMFnl), Ntb, NVPI (branchevereniging van de entertainmentindustrie), Open House, POPnl (het samenwerkingsverband tussen de provinciale popkoepels en die van de drie grote steden), Sena, Stichting Onafhankelijke Muziekproducenten (STOMP), Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), Vereniging van Evenementenmakers (VVEM), de landelijke popmuziek- concoursen en popmuziekvakopleidingen.
Deze publicatie biedt wethouders, raadsleden en ambtenaren achter grond, perspectief en handvatten voor een vruchtbaar gemeentelijk popbeleid. Investeren in popmuziek is investeren in veel meer dan alleen cultuur. Popcultuur en popmuziek bieden talloze kansen voor gemeenten waar burgers, muzikanten, lokale overheid, bedrijfsleven en horeca van profiteren.
Sectoradvies Raad voor Cultuur ‘De balans, de behoefte’ [2017]
In deze analyse beschouwt de raad de muzieksector in die volle breedte. We kijken naar klassieke en hedendaagse gecomponeerde muziek, jazz en geïmproviseerde muziek, popmuziek, wereldmuziek, urban muziek, dance en elektronische muziek, jeugdmuziek en amateurmuziek.
Monitor cultuureducatie voortgezet onderwijs [2017]
De uitkomsten van de monitor geven een actueel beeld van de kwaliteit en de opbrengsten van het cultuuronderwijs dat Nederlandse vo-scholen in samenwerking met culturele instellingen weten te realiseren. Daarbij gaat het onder meer om de visie van scholen op cultuuronderwijs, doelen, processen en organisatie van culturele activiteiten, doorgaande leerlijnen, deskundigheid van leerkrachten, waargenomen opbrengsten bij leerlingen en de toekomstplannen van scholen.
Deze rapportage gaat over cultuurparticipatie van jongeren in Gelderland. Beter gezegd, het gaat over de vraag of en hoe jongeren cultuur, in de breedste zin van het woord, consumeren, produceren en overdragen aan anderen. Aandachtspunten daarbij zijn nonformeel leren, zelfontwikkeling en de aanwezigheid of afwezigheid van de facilitering daarvan.
Goud in handen. Rendement van cultuur en erfgoed in de Achterhoek [2016]
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat cultuur en erfgoed bijdragen aan de economie en maatschappij. Zo dragen zij bij aan het toerisme en aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven en bewoners. Maar in‐ teressanter dan de vraag hoe groot die bijdrage precies is, is de vraag hoe de bijdrage zo groot mogelijk gemaakt kan worden. De Achterhoekse gemeenten willen graag concrete aanbevelingen over hoe de maatschappelijke en economische betekenis van cultuur en erf‐ goed versterkt kan worden.
Gemeente Den Haag Economische Impact Popmuziek [2016]
De Haagse popcultuur heeft naast een historische en culturele waarde ook een economische waarde. De gemeente Den Haag wil in kaart brengen hoeveel de Haagse popcultuur (verder genoemd popmuziek) direct en indirect bijdraagt aan de lokale economie.
Pop, wat levert het op? [2016]
Onderzoek naar de inkomsten van popmusici in Nederland. Met deze tweede editie van ‘Pop, wat levert het op?’ willen de auteurs in kaart brengen wat de gevolgen van de economische crisis en de cultuurbezuinigingen zijn voor het inkomen van popmusici.
Verkenning arbeidsmarkt cultuursector [2016]
De Raad voor Cultuur (RvC) en de Sociaal-Economische Raad (SER) hebben het initiatief genomen om gezamenlijk de arbeidsmarkt van de cultuursector te verkennen. De minister van OCW heeft dit initiatief ondersteund en de raden gevraagd om in de verkenning in elk geval de gevolgen van de bezuinigingen voor het aantal vaste krachten, zzp’ers, stagiairs en vrijwilligers in de cultuursector mee te nemen. De RvC en de SER hebben een gezamenlijke adviescommissie aangesteld. Deze commissie heeft voor de arbeidsmarktverkenning gebruik gemaakt van beschikbare onderzoeksgegevens en literatuur. Daarnaast is een viertal rondetafelgesprekken gevoerd met personen en organisaties uit of met betrokkenheid bij de cultuursector. In deze samenvatting worden de belangrijkste bevindingen en conclusies van de verkenning op een rij gezet. Ook zijn maatschappelijke en beleidsrelevante thema’s benoemd die uit de verkenning naar voren zijn gekomen.
Minister Bussemaker komt met een Nota over Popmuziek. Dat is een van de conclusies na het Tweede Kamer debat dat werd afgerond op 2 juli jl.. De nota is het gevolg van een motie van Ouwehand (PvdD) die constateerde dat er in het advies van de Raad voor Cultuur nauwelijks aandacht voor popmuziek was.
Cultuurdeputé Ger Koopmans: “Graag in gesprek met muzikanten zélf” [2015]
De gedeputeerde van cultuur van de Provincie Limburg (voor het CDA), stelde onlangs, samen met een aantal bekenden uit de popmuzieksector, de eerste versie op van wat een beleidsnota moet worden, die er mede voor gaat zorgen dat de Limburgse popmuziek naar een nóg hoger plan wordt getild.
A Kit for Artists and Cultural Organisations and other Cultural Learning Practitioners.
Handreiking muziekonderwijs 2020 [2014]
Van Kunstenaar tot Collega – Opleiding van Cultuurmij Oost [2014]
“Je zet anderen in beweging zodat ze gaan ontdekken. Je begeleidt dat ontdekken zodat het veilig genoeg is om ‘in te stappen’ en spannend genoeg is om uitdagend te zijn. Je maakt het speelveld groter, voor de ander en jezelf. Je verlegt de horizon. Je stelt vragen die tot verdieping leiden en tot reflectie aanzetten. Je geeft ruimte en kaders.”
Eindrapportage Kunstkeur – Certificering in de Kunsteducatie en Amateurkunst [2013]
Deze rapportage onder de titel “Certificering in de Kunsteducatie en Amateur- kunst” schetst de ontwikkeling van kwaliteitszorg en certificering vanaf het moment dat de inspectie voor de kunsteducatie en amateurkunst werd opgeheven tot het einde van het tweede project gericht op kwaliteitszorg in december 2013.
De initiatiefnemers en founding fathers van KunstKeur (voorheen CKA) waaronder de brancheorganisatie Kunstconnectie (KC), het ondersteuningsin- stituut voor de amateurkunst; Kunstfactor (voorheen Platform Amateurkunst; PAK, nu LKCA) de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Interpro- vinciaal Overleg (IPO), namen in 2004 het initiatief nadat de inspectie van de kunsteducatie en amateurkunst was opgeheven. Zij hadden elk belangen bij kwaliteitszorg en certificering maar verschilden in visie waar het gaat om de beoordelingskaders, de mate van verplichting en de reikwijdte.
Brief Jubal over subsidie muziekopleidingen aan gemeente Oude IJsselstreek [2013]
“De gemeente Oude IJsselstreek subsidieert op dit moment muziekopleidingen die kwalitatief volledig vergelijkbaar zijn, toch op ongelijke wijze. Dat is sinds de laatste wijziging van de subsidieregels per 1 januari 2012 alleen maar nijpender geworden. Het komt er op samengevat op neer dat de muzieklessen bij de muziekschool voor 50% worden gesubsidieerd, terwijl de gemeente voor volledig vergelijkbare lessen bij muziekvereniging Jubal slechts 30% van de kosten vergoedt. Dit verschil van 20 procentpunt in subsidie wordt niet anderszins gecompenseerd.”
De popsector in Limburg [2013?]
In het Beleidskader 2013-2016 van de provincie Limburg is muziek benoemd als een prioritaire keten. Limburg is immers een provincie waar muziek tot de fundamenten van de samenleving behoort. Muziek zit in het Limburgse DNA en hoort bij de Limburgse identiteit. De ongekende kracht van het bestaande netwerk van harmonieën, fanfares, tamboerkorpsen en koren, de ruim 35.000 Limburgers die spelen in een popband, en de aanwezige infrastructuur voor cultureel toptalent geven Limburg een landelijke culturele uitstraling van hoog niveau.Om te garanderen dat ook in de toekomst muziek in het Limburgse DNA aanwezig blijft, is continue aandacht en versterking nodig. Muziek vormt immers, zeker in Limburg, zoveel meer dan alleen een hobby. Het is een sociale verbinder, een gegeven dat van generatie op generatie gaat.
De Provincie Limburg wil inzetten op popmuziek, omdat het van groot belang is om goed contact te houden met de jongeren in Limburg, hun taal te spreken en ervoor te zorgen dat jongeren zich hier thuis voelen, ook in het culturele leven. De dynamische uitstraling van popmuziek spreekt jongeren aan, jongeren die wij graag in Limburg houden of naar Limburg trekken. Popmuziek, en al wat hiermee verbonden is, is een goed middel om het leefklimaat in Limburg aantrekkelijker te maken en te houden voor deze doelgroep.
De initiatiefnemers POPnl en de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) tonen hoe popcultuur tot uiting komt, welke maatschappelijke waarde zij vertegenwoordigt en hoe belangrijk het is om te blijven investeren in popcultuur. De waarde van pop wordt de Nederlandse gemeenten aangeboden zodat zij zich kunnen versterken met een aantrekkelijk, duurzaam en onderscheidend popcultureel ondernemersklimaat.
Cultuureducatie: een kwestie van onderwijskwaliteit – jaargang twaalf [2012]
Een monitor voor podiumkunsten en muziekindustrie in Nederland
395 minuten – Amateur-popmuziek in Nederland [2008]
‘Dit rapport is niet alleen het eerste dat cijfermatig een solide onder- bouwing geeft van hoeveel mensen actief bezig zijn met popmuziek en hoe belangrijk dat voor hen is. Het geeft op basis van interviews ook een levendig beeld van haar beoefenaars.’ Tom ter Bogt, Hoogleraar populaire muziek en jeugdcultuur Universiteit Utrecht

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.
Deel dit stuk